Precizarea Nr. 1

De unde luam banii?

Inca se  mai ridica aceasta intrebare. Intrebarea este pusa  atat de catre romani de buna credinta, care stiu ca tara este saracita, dar nu stiu adevarul, nu stiu ce profituri uriase produce tara, asa saracita cum este,  pentru cei imbogatiti prin “privatizari”, cat si de postacii de diversiuni, care stiu ca romanii de buna credinta nu stiu adevarul si incearca sa-i sperie, sa-i faca sa nu aiba incredere in “Legea Cojocaru”.

Deci, in anul 2007, ultimul an pentru care avem date statistice detaliate si definitive, romanii au produs o avutie (PIB)  egala cu suma de 120 miliarde de euro (rotunjit). In 2008,  PIB-ul  a crescut cu 8%,  in 2009, an de criza, PIB-ul  a scazut cu 8%, iar pentru 2010 estimarile duc la crestere zero, deci  ramanem la cifra de 120 miliarde de euro.  Atata produce economia romaneasca, acum, in anul 2010.

In graficele nr. 4 si   nr. 5,  postate pe acest site (vezi rubrica “Grafice”, in dreapta portalului) sunt prezentate mai multe cifre care ne ajuta sa raspundem la intrebarea de unde luam banii, de unde luam cele 400 de miliarde de euro, pentru a plati cele 20.000 de euro fiecarui cetatean major al Romaniei, in perioada de zece ani de aplicare a “Legii Cojocaru”.

In anul 2007, deci si in anul 2010, din cele 120 miliarde de euro, cat producem noi intr-un an, mai putin de o treime, deci, mai putin de 40 de miliarde de euro, sunt salarii si pensii, iar restul, de 80 de miliarde de euro, sunt profituri.  Deci, in Romania, doua treimi din PIB se transforma in profituri, in timp ce, in Elvetia, de exemplu, numai o treime din PIB se transforma in profituri, restul, de doua treimi fiind salarii. La fel si in Slovenia, fosta tara comunista, ca si Romania. Acum, in Romania, cele 80 de miliarde de euro profituri se duc in buzunarele si conturile celor care au devenit “proprietarii” capitalului romanesc, prin asa-zisa “privatizare”. Acest capital – fabrici,  uzine, spatii comerciale, hoteluri, banci etc -  a fost acumulat din veniturile create de romani in timpul regimului communist. El s-a aflat in proprietatea comuna, a intregului popor, pana la data de 7 august 1990, cand, prin Legea 15/1990, a fost trecut, abuziv, prin incalcarea prevederilor Constitutiei, din proprietatea comuna, a tuturor cetatenilor Romaniei, in proprietatea privata a statului,  si , de acolo, prin legile “privatizarii”, in proprietatea privata a actualilor “proprietari”,  prin “vanzare”, la preturi de zeci si sute de ori mai mici decat sumele investite de romani in acest capital. Actualii proprietari au fost, de fapt, improprietariti cu capitalul creat de cele 20 de milioane de romani. Ei nu au creat capitalul pe calea naturala a economisirii, asa cum se intampla in economiile capitaliste civilizate ale lumii moderne. Ei si-au insusit capitalul creat de altii, de cetatenii Romaniei.

In ultimii 20 de ani, cu capitalul acumulat de romani pana in 1989, in Romania, s-a produs un PIB egal cu suma de 1600 miliarde de euro ( cu puterea de cumparare din anul 2007). Din aceste 1600 de miliarde, 100 de miliarde s-au dus la cele 5-6 milioane de pensionari, 300 de miliarde la cele 4-5 miliarde de salariati si restul, de 1200 de miliarde, la cele cateva sute de mii de “baieti destepti”, care au acaparat capitalul creat de cetatenii Romaniei.

“Legea Cojocaru” prupune ca, din cele 80 miliarde de euro de profituri, o parte, nu toate, ci numai o parte, reprezentand 20% din PIB, adica 24 miliarde (o treime din profituri), sa fie colectate la Fondul National pentru Despagubiri si Investitii, de unde sa se plateasca cele 20.000 de euro, fiecarui cetatean major al tarii, treptat, astfel incat, in 10 ani, sa primeasca cele 20.000 toti cetatenii majori ai Romaniei. Cele 24 miliarde de euro vor fi investite,  vor duce la cresterea capitalului utilizat in economia romaneasca si, implicit, la cresterea PIB-lui.  In primul an de aplicare a “Legii”, pe langa cele 24 de miliarde, provenite din despagubiri, vor mai fi investite si  alte 12-13 miliarde, provenite  din economii ale populatiei. In anul al doilea de aplicare a “Legii”, cele 36 miliarde de euro, investite in anul precedent, vor crea un PIB suplimentar, in valoare de 12 miliarde de euro (in economia actuala, sunt necesare, in medie, trei unitati de capital pentru a produce o unitate de PIB). In anul al doilea,  suma colectata la Fondul National pentru Despagubiri si Investitii va fi de 26,4 miliarde de euro (132X0,2), urmand, apoi, sa creasca, treptat, odata cu cresterea valorii capitalului, prin investitii, si cu cresterea PIB-lui, ca urmare a investitiilor, ajungand la peste 60 miliarde de euro, in al zecelea an de aplicare a “Legii”. Aceasta inseamna o medie de 40 miliarde de euro pe an, adica 400 de miliarde de euro, in 10 ani.

Iata, deci, de unde vom lua cele 400 de miliarde de euro. Nu din cer,  ci de aici, de pe pamant, din banii produsi de poporul roman in urmatorii 10 ani. Nu sunt bani de pomana.  Nu sunt bani de furat. Sunt bani care se cuvin cetatenilor Romaniei, pentru ca sunt produsi cu capitalul lor.

Dr. Constantin Cojocaru

26.02.2010

  • Distribuie pe retele de socializare